Syrop z cebuli dla dzieci – kiedy stosować i jak go zrobić?

Upcycling - co to jest
Upcykling – co to jest?
5 marca, 2021
Zaskakujace produkty konopne
Zaskakujące produkty konopne. Co można zrobić z konopi?
13 marca, 2021
Syrop z cebuli dla dzieci - jak go zrobic

Dla jednych to zmora dzieciństwa, dla drugich przemiłe wspomnienie z najmłodszych lat życia. Syrop z cebuli przyrządza się w polskich domach od wielu pokoleń. Nie wszystkie domowe sposoby to rozwiązania o udowodnionej skuteczności, jednak zbawiennych właściwości syropu z cebuli nie sposób zanegować. Dzięki czemu mikstura ta jest tak przydatna w leczeniu przeziębienia? Za sprawą jakich składników pomaga wzmocnić odporność i zwalczyć uporczywy kaszel? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej sekretom syropu z cebuli i sprawdzimy, jak zrobić go samodzielnie.

Czemu syrop z cebuli zawdzięcza skuteczność?

Cebula to warzywo, którego wartość doceniali już starożytni. W Egipcie stanowiła nawet symbol życia wiecznego. Chociaż nie zachwyca aromatem, to jest prawdziwą bombą witamin, minerałów i innych zbawiennych dla zdrowia składników. W swoim składzie zawiera między innymi: witaminy C, B1, B2, B3 i A, cynk, sód, potas, magnez, żelazo, wapń oraz fosfor. Ponadto ważnym związkiem zawartym w cebuli jest kwercetyna, hamująca wydzielanie histaminy, która odpowiada za objawy reakcji alergicznych. Cebula to też naturalny antybiotyk i warzywo o właściwościach grzybobójczych. Ponadto: obniża ciśnienie, normuje poziom cholesterolu we krwi, ma działanie moczopędne, poprawia przemianę materii i ułatwia odkrztuszanie. Właśnie ta ostatnia cecha sprawiła, że zyskała taką popularność w naturalnej domowej apteczce.

Na jaki kaszel i inne objawy zalecany jest syrop z cebuli?

Ze względu na cały wachlarz właściwości cebuli, syrop z niej zrobiony podaje się przy naprawdę imponującej liczbie objawów. Co więcej, zaleca się go do użytku nie tylko wewnętrznego, ale także… zewnętrznego. W jakich przypadkach warto stosować syrop z cebuli?

  • Profilaktycznie, by wzmocnić odporność (zwłaszcza w okresie zwiększonej częstotliwości zachorowań, czyli sezonie jesienno-zimowym).
  • W przypadku chorób górnych dróg oddechowych – syrop łagodzi zarówno kaszel suchy, jak i mokry. Ma też działanie wykrztuśne.
  • Jako lek na przeziębienie.
  • Zewnętrznie na katar – syropem można posmarować skrzydełka dziecięcego noska, by go udrożnić. U dorosłych spróbować można nasączenia wacików syropem i włożenia ich bezpośrednio w dziurki.
  • Przy zapaleniu pęcherza.
  • Jako wsparcie przy walce z anemią.
  • W przypadku problemów trawiennych.

Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis krok po kroku

Istnieje wiele przepisów na syrop z cebuli. Przez lata wzbogacano go o różnorodne składniki, jak czosnek, miód, czy imbir, które uważano za przydatne w walce z przeziębieniami. Poniżej prezentujemy dwie z całego wachlarza receptur.

Przepis na podstawowy syrop z cebuli (dla dzieci)

Podstawowy syrop z cebuli nie należy do rzeczy skomplikowanych w przygotowaniu. Ten wariant zaleca się zwłaszcza w przypadku młodszych dzieci (od minimum 1 roku życia). Decydując się na wykonanie syropu, koniecznie pamiętaj o zakupie wysokiej jakości składników. Warto rozejrzeć się za produktami oznaczonymi jako “bio” – będą wtedy wolne od wszelkiego rodzaju szkodliwych substancji ochrony roślin.

Składniki:

  • 2-3 cebule,
  • 10 łyżeczek cukru.

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz i drobno posiekaj.
  2. Poszatkowane warzywo wrzuć do wyparzonego słoika.
  3. Całość zasyp cukrem.
  4. Odczekaj kilka godzin (5-6), aż cebula puści sok.
  5. Przecedź mieszankę przez drobne sitko lub gazę.
  6. Płyn przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni.

Przepis na syrop z cebuli na bogato (dla starszych dzieci i dorosłych)

Przeziębienie to nie tylko rodzaj infekcji u małych dzieci, ale także u dorosłych. Chociaż sama cebula jako składnik syropu w ich przypadku również by się sprawdziła, to warto wykorzystać właściwości prozdrowotne (i wzbogacające smak) również innych roślin. Ten przepis na syrop sugerujemy stosować, gdy planujesz podawać domowy specyfik dorosłym i dzieciom od minimum 2 roku życia (bez przeciwwskazań zdrowotnych). Wersja na bogato łagodzi nie tylko kaszel czy przeziębienie, ale też ból gardła.

Składniki:

  • 3 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 2 cytryny,
  • kilka goździków,
  • kawałek cynamonu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek miodu.

Przygotowanie:

  1. Cebule, imbir oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Cytryny sparz. Jedną ze skórką pokrój w cienkie plasterki, z drugiej wyciśnij sok.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj razem z goździkami, pokruszoną korą cynamonu, pieprzem cayenne, cukrem oraz miodem.
  4. Przełóż całość do dużego, wyparzonego słoika i odstaw na 24 godziny pod przykryciem z gazy.
  5. Odcedź syrop i przechowuj go w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni.

Jeżeli chcesz, by Twój syrop był również atrakcyjny wizualnie, zamiast szatkować składniki na drobno, możesz je pokroić w plasterki i ułożyć w słoiku warstwami, naprzemiennie. Dzięki temu całość będzie się nie tylko lepiej prezentowała w słoiku, ale także zachowa klarowność po odcedzeniu.

Od kiedy można stosować domowy syrop z cebuli?

Podstawowy syrop z cebuli podawać można dzieciom, które ukończyły pierwszy rok życia. Wersję na bogato serwować powinno się maluchom nie młodszym niż 2 lata, które mają już za sobą kilkukrotny kontakt ze wszystkimi składnikami syropu. Podczas podejmowania decyzji o włączeniu do diety dziecka syropu z cebuli, powinniśmy też rozważyć kwestię ich układu trawiennego. Specyfik ten nie jest zalecany u maluchów, które miewają problemy żołądkowe, zmagają się z refluksem i wzdęciami. Przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się ze specjalistą lub specjalistką.

Dawkowanie syropu

U dzieci syrop z cebuli powinno się dawkować 3 razy dziennie po łyżeczce, a u dorosłych po łyżce. Ze względu na wykrztuśne działanie syropu nie powinno się go zażywać przed snem. Kuracja z wykorzystaniem tego specyfiku nie powinna trwać dłużej niż 14 dni, chyba że lekarz zaleci inaczej. Po tym czasie należy zrobić sobie przerwę tak długą, jak długie było zażywanie syropu. W razie jakichkolwiek wątpliwości lub niepożądanych reakcji zasięgnij porady lekarza.